NL

EN



Voorwoord

“Ik heb er een nachtje over geslapen en het past goed.”

Zaterdag 9 mei 8:33. Ik krijg een Whatsapp-je met een foto van hem in GB Steel Group shirt. Hij draagt klompen en zijn haar heeft de coupe ‘net-terug-van-10-km-in-50-minuten’. De foto is gemaakt door zijn vrouw in hun achtertuin.

Het appje is symbolisch om zoveel redenen. De dag ervoor sloot ik met hem een deal; de overname van Machinefabriek Emmen door GB Steel Group is rond. Een jaar geleden dronken we samen ons eerste kopje koffie. We hebben elkaar afgelopen jaar veel en lang gesproken, we hebben gezwegen, gewikt, gewogen en besloten.

En toen kwam het Coronavirus. Nog eens gewikt, gewogen en … besloten. Het is een intensief proces geweest waarin we elkaar – ook persoonlijk – goed hebben leren kennen. Over persoonlijke drijfveren, over kampeervakanties in Italië, en over hardlopen. Niet per se relevant voor een zakelijke transactie als een overname zou je denken.

Zou je denken? Bij de foto schieten me al die gedachten door het hoofd. Het is tekenend voor het bedrijf waar hij onderdeel van wordt. Wij zijn gewone mensen. We werken aan steeds grotere projecten voor grote internationale opdrachtgevers. Onze organisatie groeit. Ook in 2019 is zowel de omzet als het resultaat gestegen. Maar we blijven gewoon, doen gewoon wat we zeggen. Dat is dé kracht van ons bedrijf. Dat is waarom de opdrachtgever, het ingenieursbureau, de staalhandelaar, de softwareleverancier, de bank en de trainer graag met ons werkt. Het is waarom we successen behalen. En waarom dit voorwoord niet gaat over hoe we gepresteerd hebben, maar waarom we die resultaten behalen.

Het is ook waarom Derk Jan Weeke zich graag bij ons familiebedrijf aansluit met zijn Machinefabriek Emmen. Hij hoeft zich niet anders voor te doen. Hij kan zichzelf zijn, op klompen en met zijn haar in de war. Het past goed. Ja, ook dat shirt dat ik hem als cadeautje gaf. Maar dat bedoelde hij niet. Hij voelt zich thuis bij ons en had er alle vertrouwen in dat dat ook zou gelden voor alle 65 medewerkers van MF Emmen. Gelukkig heeft hij gelijk gekregen, en dat vertrouwen zullen we nu gaan waarmaken! 

Het succes van 2019 is te danken aan die oprechte manier van samenwerken met vele vaste partners. Niet alleen de technische ervaring, maar ook het begrip dat je voor elkaar en elkaars standpunten leert te krijgen, waarom je tot bepaalde keuzes komt. Dát is samenwerken. Om juist datgene te bereiken wat je samen voor ogen hebt. Het is de wijze waarop we alle uitdagingen en projecten bij GB Steel Group aangaan. Noem het sociale innovatie. We vertellen u er graag meer over in dit verslag. Als het u ook past, drinken we graag eens een kopje koffie.

Bob Soetekouw
Algemeen directeur

GB Steel maakt met ruim 300 medewerkers letterlijk en figuurlijk werk van staal. Een schat aan ervaring gebundeld in een solide en gezonde onderneming. #wemakesteelwork

Over GB Steel Group

Logo GB Steel Group

GB Steel Group B.V. bestaat uit vijf staalverwerkende divisies die toeleveren aan de internationale bouw-, machinebouw en transportsector. Van staal-, dak- en gevelconstructies tot bruggen en sluizen, en van recyclinginstallaties tot kippers en containers; de groep maakt met ruim 300 medewerkers letterlijk en figuurlijk werk van staal. Een schat aan ervaring gebundeld in een solide en gezonde onderneming, waarbij de klant profiteert van lagere risico’s en minder faalkosten.

medewerkers

%

solvabiliteit 2019

%

Omzetgroei 2015-2019

De groep vindt haar oorsprong in de oprichting van Kampstaal, 40 jaar geleden. Kampstaal is een begrip in staalconstructies voor de utiliteitsbouw en industrie. In Nederland en ver daarbuiten levert Kampstaal complexe draagconstructies voor parkeergarages, datacenters en andere utiliteitsbouwwerken, al dan niet aangevuld met dak- en gevelconstructies van Kamplacon. Maar ook trappen, bordessen en constructies voor ons elektriciteitsnetwerk produceren wij op onze locaties in Emmeloord en Meppel. Vaste en nieuwe opdrachtgevers waarderen Kampstaal om haar kwalitatief hoogwaardige constructies, betrouwbaarheid, flexibiliteit en ervaren projectmanagement. In 2019 werkte Kampstaal onder andere aan de circulaire parkeergarages bij Dierenpark Amersfoort en de TU Delft, en datacenters rondom Amsterdam.

medewerkers

m2 productie-oppervlak

%

omzetgroei 2015-2019

Gevels en daken, al dan niet aangevuld met zonnepanelen, zijn het domein van Kamplacon. Met een enthousiast en ervaren team van monteurs, engineers en projectleiders is Kamplacon actief in de bouw van datacenters, distributiecentra en andere utiliteitsbouwwerken. Kamplacon kan de bouwsnelheid aanzienlijk verhogen door prefab gevels toe te passen. Hierdoor kan de gebruiker het gebouw sneller benutten, met de bijbehorende concurrentievoordelen. Bovendien is prefab bouwen volledig modulair en demontabel, met de voordelen van circulariteit, en is de kwaliteit hoger omdat de panelen onder dak worden geproduceerd. Samen met Kampstaal neemt Kamplacon steeds vaker ook de complete bouw van fundering, staal en beplating voor haar rekening. Bouwmanagement is daardoor voor de klant eenvoudiger, waardoor die zich kan richten op de normale bedrijfsvoering. Een voorbeeld van totaalbouw in 2019 is De Groene Agri in Rutten. Andere projecten in 2019 waren Noblesse in Wijster en verschillende datacenters rond Amsterdam. En natuurlijk hebben we ook in 2019 weer flink wat daken voorzien van zonnepanelen.

medewerkers

voetbalvelden aan m2 daken en gevels per jaar

zonnepanelen gelegd in 2019

Vossebelt ontwerpt en produceert kippers, containers en bandlossers voor de transportsector en overheden. Steeds meer opdrachtgevers waarderen Vossebelt vanwege hun maatwerk ontwerpen van niveau. De omzet is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. De robuuste kippers zijn gebouwd om dag in dag uit asfalt, zand, grind of puin te vervoeren. Ze kippen achterwaarts en/of zijwaarts, en worden al dan niet opgebouwd met kraan en afdeksystemen. Horizontaal lossen in plaats van kippen? Dat kan met de bandlossers van Vossebelt. De transporteur kan hiermee het werkveld vergroten door veilig onder matrixborden, in tunnels en onder viaducten te lossen zonder te kippen. Voor de kleine asfalt renovatieklussen heeft Vossebelt een warmhoud container in het assortiment. Containers ten slotte, conventioneel of lichtgewicht, zijn er in allerlei soorten en maten en vaak ook uit voorraad leverbaar. Met gerobotiseerde productietechniek, waarmee maatwerk efficiënt gelast kan worden, bouwt Vossebelt verder aan de toekomst. Hierdoor is Vossebelt vandaag en morgen uw partner voor transportoplossingen in één maat: de uwe.

medewerkers

kippers en containers (jaarlijks)

%

omzetgroei 2015-2019

Grote en zware constructies zijn aan Nauta Heeg wel besteed. Met een hijsvermogen tot 80 ton onder dak, een conserveerder nabij en gelegen aan groot vaarwater, kan Nauta flinke klussen aan. Dit in combinatie met jarenlange ervaring op lasgebied maakt dat Nauta Heeg uitstekend is toegerust om bruggen, sluizen, remmingwerken en andere zware constructies te vervaardigen. Naast infra kiezen ook veel opdrachtgevers uit de industrie voor Nauta als productiepartner. Zware tanks voor de offshore of procesindustrie, torenconstructies voor zeehavens en bordessen worden vakkundig samengesteld in de hallen in Heeg. In 2019 werkte Nauta onder meer aan een 140 ton wegende dokdeur voor de nieuwe scheepswerf van De Vries in Makkum en aan een prachtige fietsbrug in Oirschot. Ook de industrie werd in 2019 bediend, bijvoorbeeld met deze forse watertank.

medewerkers

ton hijsvermogen onder dak

meter eigen kade

Maak vanaf 2020 kennis met een nieuwe aanwinst binnen ons familiebedrijf! Met de overname van Machinefabriek Emmen bevestigt GB Steel Group haar ambities op het gebied van bruggen- en sluizenbouw. Ook de expertise van MF Emmen in milieutechniek past uitstekend bij onze doelstelling op het gebied van duurzaamheid. Sinds 1924 heeft het bedrijf haar sporen verdiend in de metaalindustrie en werktuigbouw, oorspronkelijk onder de naam Machinefabriek Hidding. Er is expertise ontwikkeld in infratechniek met het bouwen van bruggen en sluizen. Ook op het gebied van recycling is MF Emmen een sterke speler met producten als zeeftrommels en luchtscheiders. MF Emmen is met haar uitgebreide machinepark ook actief voor klanten in de industrie, van energie tot voedingsmiddelentechnologie. Grote projecten zijn door heel Nederland maar ook internationaal uitgevoerd zoals een recycling installatie voor Deco in midden Italië, een verkeersbrug in Workum en een draai-tuibrug bij Rijswijk. In 2019 voegde MF Emmen onder andere de Ganzensluis in Kampen en een productielijn voor Noblesse in Wijster aan haar referenties toe.

medewerkers

m2 productieruimte

specialismen

Bestuur

Hoewel de bedrijven onder hun eigen naam actief zijn in de markt en operationeel ook zelfstandig aangestuurd worden, is samenwerking en synergie binnen GB Steel Group een steeds belangrijker thema. Op deze manier kunnen we efficiënt werken aan de toekomst, met speerpunten als automatisering, talentontwikkeling, duurzaamheid en het uitbreiden van onze diensten voor klanten. GB Steel Group wordt bestuurd door een management team, dat bestaat uit de directeuren van de divisies, een groepscontroller en een algemeen directeur. Om continue groei te waarborgen, is eind 2019 een driekoppig bestuur gevormd boven het management team, dat naast Bob Soetekouw als algemeen directeur van GB Steel Group bestaat uit Rieks Jansen als commercieel en Wouter Faber als technisch directeur van GB Steel Group. Rieks Jansen zal zich voornamelijk bezig houden met het benutten van synergie op commercieel niveau en Wouter Faber coördineert de technische innovaties binnen de groep.

Financiële ontwikkelingen gedurende
het boekjaar

We kijken met tevredenheid terug op de resultaten van 2019. Na de succesvolle jaren ’16, ’17 en ’18 was de doelstelling om die resultaten vast te houden. De gevulde orderportefeuille sterkte de groep in dat vertrouwen. Die ambitieuze doelstelling is nagenoeg behaald. De omzet steeg licht naar bijna 68 miljoen euro en het nettoresultaat nam zelfs toe. De goede resultaten van de afgelopen jaren hebben het eigen vermogen van de groep verstevigd, waardoor de solvabiliteit stijgt naar ruim 60%. Weliswaar daalt door het gestegen eigen vermogen de rentabiliteit daarop licht ten opzichte van 2018, maar is deze met 25% in vergelijking met het gemiddelde in de industrie nog steeds bovengemiddeld te noemen. De goede resultaten en het gedegen investeringsbeleid zorgen ook voor een gezonde kasstroom en liquiditeitspositie. Zoals bijvoorbeeld te zien is aan de current ratio maken de resultaten de groep tot een zeer sterke speler in de bouw, transport- en machine-industrie.

Omzet en rendement op het eigen vermogen

  CNC & Machinebouw     Bouw- en & recyclingtransport

  Staalbouw infra & industrie     Staalbouw en beplating utiliteitsbouw en industrie

  Rendement op het eigen vermogen

Ook binnen de groep zijn de resultaten van alle divisies zeer solide te noemen. Kampstaal en Kamplacon leveren met staalbouw en beplating het grootste aandeel in de omzet. De resultaten van deze bedrijven zijn in 2019 nog iets beter dan 2018, zowel in omzet als in resultaat. De omzet wordt veelvuldig gehaald uit samenwerking met bestaande opdrachtgevers. Zij voeren na een succesvolle samenwerking graag ook de vervolgopdracht samen uit. De resultaten van Nauta in de infra en industrie zijn over het hele jaar ook prima te noemen.

Wel hebben we ondervonden dat de orderintake gedurende het jaar grillig is, wat we wijten aan de PFAS- en stikstof-problematiek. Die onzekerheid drukt het bezettingsresultaat. Dat het resultaat desondanks goed is, is mede te danken aan samenwerking en capaciteitsbenutting binnen de groep. Pieken en dalen in de planning kunnen onderling beter gladgestreken worden. Vossebelt ten slotte levert een prima bijdrage aan de groep met wederom een sterke omzetgroei. Continue ontwikkeling van de organisatie resulteert ook in dit jaar in een stijging van de nettomarge.

Investeringen 2019

In 2019 heeft de groep hoofdzakelijk geïnvesteerd in gebouwen, machines en wagenpark. Hiervoor is geen nieuw vreemd vermogen aangetrokken.

Investeringen 2018, 2019 en 2020

X € 1.000

  2018     2019     2020 (prognose)

Nauta Heeg en Vossebelt

In Heeg is onder architectuur een stijlvol nieuw kantoorpand gebouwd, met volop ruimte voor de toekomstplannen op het gebied van infra en industrie. Het kantoor biedt niet alleen meer ruimte, het is vooral een hele fijne werkplek geworden. Om verder invulling te geven aan die toekomstplannen van Nauta is een uitgebreide 3D snij-boormachine aangeschaft. Het produceren van uiteenlopende grote en zware constructies vereist precieze voorbewerking van dik plaatwerk, buizen en andere profielen. De nieuwe machine kan deze profielen in alle hoeken snijden en boren. We voorkomen onnodig laswerk en het productieproces is daardoor efficiënter.

Nauta en Vossebelt hebben samen bovendien geïnvesteerd in een lasrobotinstallatie die begin 2020 bij Vossebelt in Geesbrug in gebruik is genomen. De installatie is met moderne offline programmeersoftware bij uitstek geschikt om automatisch enkelstuks en kleine series halffabricaten af te lassen.

Kampstaal

Bij Kampstaal is een nieuwe zaagmachine aangeschaft die de capaciteit van het zagen en boren verder vergroot. Bovendien is er bij Kampstaal geïnvesteerd in een slijp- en ontbraammachine. Ook hier zorgt de machine ervoor dat manueel slijpwerk later in het proces voorkomen wordt, wat kosten- en Arbo-voordelen biedt.

Kamplacon

Kamplacon heeft het machinepark in de zetterij verder vernieuwd met de aanschaf van een nieuwe zetbank. De eigen moderne zetterij stelt Kamplacon in staat om just in time diverse passtukken rondom deuren, kozijnen en dakranden aan te leveren aan de eigen bouwprojecten en aan diverse externe opdrachtgevers. Dat duurzaamheid niet alleen blijft bij praten, blijkt uit de uitbreiding van het aantal zonnepanelen. Bij Kamplacon in Emmeloord en bij Kampstaal in Meppel zijn 1.116 zonnepanelen op het dak en in een grondopstelling langs de A6 geplaatst.

Het wagenpark ten slotte is duurzamer geworden door de aanschaf van diverse elektrische en hybride auto’s. Deze en andere investeringen hebben in 2019 geresulteerd verdere daling van de CO2 uitstoot, die nu maar liefst 31% lager is dan 2015, terwijl de productie met 48% is toegenomen.

Debt / EBITDA

Solvabiliteit

Rendement op eigen vermogen

Current ratio

Een gezamenlijke investering van Nauta & Vossebelt in een lasrobotinstallatie. Bij uitstek geschikt om automatisch enkelstuks en series halffabricaten te lassen.

Doelstelling is om in 2020 37% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 2015. Eind 2019 bespaarden we 31% bij een productiestijging van 48%.  Genormaliseerd betekent dat een reductie van 54%. De besparing staat gelijk aan het energieverbruik van 78 huishoudens.

%

Solvabiliteit

%

Omzetgroei 2015-2019

%

Rendement op eigen vermogen

Onze visie op trends
en marktontwikkelingen

In 2019 was milieu en klimaat een veel besproken thema. Binnen de wetenschap is men het erover eens; we zullen drastische maatregelen moeten nemen om opwarming van de aarde en een stijging van de zeespiegel te voorkomen. De politiek reageert daarop met plannen en beleid, bijvoorbeeld op het gebied van stikstofuitstoot en PFAS-verontreiniging. En de bevolking reageert daar weer op. In 2020, bij het publiceren van dit jaarverslag, komt het Coronavirus daar nog eens bij. Saamhorigheid is in deze tijden niet vanzelfsprekend. Als ook economische groei geen garantie meer is, groeit de onzekerheid. Hoe kunnen we met de huidige bevolkingsaantallen nog op een duurzame wijze samenleven? Juist als de natuur zich laat gelden, en uitdagingen van deze omvang op ons pad komen, zullen we ons als mensheid moeten verenigen. Dat geldt in het groot in de maatschappij, maar ook binnen het bedrijfsleven.

Als de natuur zich laat gelden, en uitdagingen (…) op ons pad komen, zullen we ons als mensheid moeten verenigen. Dat geldt in het groot in de maatschappij, maar ook binnen het bedrijfsleven.

Marktontwikkelingen

De PFAS- en stikstof-problematiek en vooral de Coronacrisis hebben zijn weerslag op de bouw-, machine-industrie en transportsector. Nog niet in alle markten is die invloed al even duidelijk. De markt voor utiliteitsbouw behoort begin 2020 nog tot de sector waar bovengemiddeld veel activiteit is. Waar andere sectoren door Corona stilliggen, kan de bouw door met projecten die reeds in opdracht waren. In de bouw en bouwtoelevering kunnen de werkzaamheden van Kampstaal en Kamplacon met enkele passende maatregelen goed doorgang vinden. De verwachting is echter dat vanwege de onzekerheid nieuwe projecten nu minder snel gestart worden. In de industrie zijn die tekenen al merkbaar. Zo ook in de toeleveringsketen aan de transportsector die door het sluiten van verschillende bedrijven behoorlijk ontregeld is. Vossebelt heeft hierdoor het productieniveau verlaagd, waardoor de goed gevulde orderportefeuille nu over een langere periode uitgevoerd wordt.

De vraag in de waterbouw, waarin Nauta actief is, lag al geruime tijd lager. Hieraan ligt het PFAS en stikstof-beleid ten grondslag. Voor de infra is de verwachting echter dat de vraag zal toenemen als de overheid in tijden van recessie zal investeren in wegenbouw. Bovendien was er op het gebied van bruggen en sluizen reeds een achterstand in onderhoud. Om op die situatie in te spelen, heeft GB Steel Group in 2020, vlak voor de publicatie van dit jaarverslag, Machinefabriek Emmen overgenomen. Met de overname bevestigt de groep haar ambities op het gebied van bruggen- en sluizenbouw en ook de expertise van MF Emmen in milieutechniek past uitstekend bij haar doelstelling op het gebied van duurzaamheid.

Strategie

Schaalvoordeel en synergie stellen GB Steel Group in staat om efficiënter te werken aan de toekomst. Daarom heeft de groep zichzelf ten doel gesteld om te groeien naar de top van de Nederlandse maakindustrie. Om die doelstelling te behalen zijn samenwerking, duurzaamheid, talentmanagement en automatisering belangrijke pijlers. We zijn trots dat onze groei volgens plan verloopt; in 2019 is GB Steel Group gestegen naar plek 33 in de Nederlandse maakindustrie. #wemakesteelwork

co-creatie

efficiency

het team

duurzaamheid

innovatie

Hoewel economische groei in de huidige tijden niet vanzelfsprekend is, is groeien in de zin van leren en ontwikkelen altijd aan de orde. In een technisch bedrijf kan de nadruk al snel liggen op technologische ontwikkelingen. Natuurlijk stelt die techniek ons in staat om dag in dag uit te bouwen aan de mooiste projecten. Net als de wereld om ons heen, staat ook de techniek echter niet stil. Om die uitdagingen het hoofd te bieden en kansen als robotisering en digitalisering te benutten, is technische kennis alleen niet genoeg. Organiseren en innovatie is mensenwerk. Het sociale aspect van veranderen is net zo belangrijk als de technische kennis zelf. Daarom is er bij GB Steel Group niet alleen aandacht voor ontwikkeling in techniek, maar ook voor mens en organisatie.

 

Binnen de organisatie werken we samen in teams samengesteld uit diverse lagen van de organisatie. Kansen en uitdagingen bespreken we in HR, R&D of QHSE teams. Zo geven we invulling aan strategische plannen die op MT niveau worden besproken. Plannen worden bovendien natuurlijk getoetst door de groepsondernemingsraad, waardoor plannen verbeterd worden en draagvlak gecreëerd wordt. Eén van die plannen is bijvoorbeeld het verhogen van de veiligheid. Het werken met staal en het werken in de bouw is niet zonder risico’s en binnen GB Steel Group is veel aandacht voor bewustzijn en verbeteringen op dit vlak. Hierop zal de komende jaren nog meer focus liggen.

There is no ‘I’ in GB, wel samenwerking

 

De visie van sociale innovatie en samenwerking hanteren we niet alleen intern. Extern wordt er ook op deze wijze samengewerkt. In de keten werken we samen met leveranciers en klanten in bouwteams. Juist in de bouw- en maatwerkindustrie, waarin ieder project uniek is, moet de organisatie en keten in staat zijn om te leren van fouten en samen te werken aan kansen. Die samenwerking en het onderlinge vertrouwen zorgen ervoor dat risicobeheersing op een hoger niveau ligt en dat komt de resultaten in de hele keten ten goede. Ook hier is onze overtuiging dat we niet alleen voor ons eigen belang gaan; there is no ‘I’ in GB. Samenwerken is begrip krijgen voor elkaars belangen, elkaar de bal toespelen, om uiteindelijk samen te scoren. Never change a winning team geldt ook in het bedrijfsleven; opdrachtgevers waarderen onze manier van samenwerken en kiezen daarom graag voor een langdurige relatie.

 

Samenwerken doen we ook in de regio, met overheden, scholen en andere opleidingsorganisaties. Bij GB Steel Group zijn we ervan overtuigd dat ook buiten de organisatie vaak dezelfde belangen gelden, en dat door slim samen te werken zowel de maatschappelijke omgeving als de eigen organisatie groeit. Zo hebben we samen met andere bedrijven uit de Noordoostpolder in 2019 het Innovatiecluster NOP opgericht, waarin we onze krachten bundelen om (toekomstige) talenten te interesseren en te ontplooien, en samen innovaties toe te passen.

‘Staal is niet alleen voor meer dan 80% gevormd uit hergebruikt ijzer, het is vooral ook heel geschikt om demontabel te bouwen en daardoor nieuwbouw te vermijden.’

Wie de keuze maakt voor duurzaamheid, heeft een voorsprong met staal. Het is voor meer dan 80% gevormd uit hergebruikt ijzer. Het is vooral ook heel geschikt om demontabel te bouwen en zo nieuwbouw te vermijden.

Duurzaamheid

Alleen samen krijgen we het onder controle. Dat geldt niet alleen voor het Coronavirus, maar ook voor de klimaatcrisis. Met CO2 reductie en duurzaam bouwen leveren we daar een bijdrage aan. Wie de keuze maakt voor duurzaamheid, heeft een voorsprong met staal. Balkstaal is niet alleen voor meer dan 80% gevormd uit hergebruikt ijzer, het is vooral ook heel geschikt om demontabel te bouwen en daardoor nieuwbouw te vermijden. Wie herinnert zich niet de Lego®-blokjes, K’nex® of zelfs Meccano® uit zijn of haar jeugd. Je kunt bouwen en het uit elkaar halen en eindeloos variëren met dit speelgoed.

Die aanpasbaarheid heeft staal ook in gebouwen. Bovendien zijn grote overspanningen met staal goed te realiseren, waardoor grote ruimtes flexibel zijn in te delen. GB Steel Group denkt graag al vanaf het ontwerpproces mee om het gebouw langer te kunnen blijven gebruiken, ook wanneer de functie of behoefte verandert.

Vooruitblik 2020

 

Hoewel we het jaar goed begonnen zijn, zijn we terughoudend ten aanzien van verwachtingen. De orderportefeuilles voor dit jaar zijn voor de meeste divisies goed gevuld, maar nieuwe projecten zullen daarna door de onzekere situatie minder snel starten. Bovendien zullen de marges onder druk staan. Dat neemt niet weg dat GB Steel Group volop inzet op het gebied van investeringen en eigen ontwikkelingen volgens het strategische plan. Zoals de financiële cijfers aantonen, is de groep zeer gezond. Dat schept veel mogelijkheden.

Na het betrekken van het nieuwe kantoor in Heeg staat de volgende investering in gebouwen op het programma. Kampstaal en Kamplacon bouwen aan de A6 samen een nieuwe productiefaciliteit met kantoor. Doordat er steeds nauwer wordt samengewerkt aan datacenters, parkeergarages en andere utiliteitsbouwprojecten was er behoefte om de productiemogelijkheden verder uit te breiden. De hoge hal met zware hijscapaciteit is geschikt voor de productie van grotere vakwerken, prefab gevels en staalconstructies.

In ons automatiseringsteam doen we samen ervaring op aan de nieuwe robotinstallatie in Geesbrug. Deze ervaring zullen we vervolgens inzetten voor het vervolg van onze automatiseringsambities. Om onze lange termijn ambities waar te maken en tevens nog meer bestendigheid op te bouwen, zal aanvullend vreemd vermogen worden aangetrokken. De liquiditeitspositie wordt daardoor nog gezonder dan deze al was.

De ontwerp- en productie-ervaring van MF Emmen in de infra, recycling en industrie sluit naadloos aan op de uitgebreide productiefaciliteiten van Nauta in Heeg.

Uitbreiding van diensten 

In eerdere edities van onze jaarverslagen werd een andere ambitie al benoemd; met de onderhoudsopgave van de Nederlandse bruggen en sluizen is infra een markt met veel potentie. Ambities zijn er om waargemaakt te worden, en GB Steel Group is dan ook erg blij met de overname van MF Emmen, vlak voor de publicatie van dit jaarverslag. De ontwerp- en productie-ervaring van MF Emmen in de infra, recycling en industrie sluit naadloos aan op de uitgebreide productiefaciliteiten van Nauta in Heeg.

In 2020 zullen Nauta en MF Emmen samen starten aan de renovatie van de brug Follega. We zijn hoofdaannemer voor de complete brug, de elektrotechnische installaties en het civiele werk. Een perfecte aftrap voor een succesvolle samenwerking. Die zullen we ook doortrekken op het terrein van industrie en recyclingtechniek. Bij de nieuwe recyclinginstallaties (ver)bouwen we voortaan desgewenst ook het gebouw.

Binnen de industriesector, of dit nou de offshore, wind-, waterzuivering- of voedingsmiddelenindustrie betreft, zetten we zowel onze ontwerpkennis uit Emmen als de uitgebreide productiemogelijkheden van Emmen en Heeg in. Ontwerpkennis in machinebouw is ook aanwezig vlakbij Emmen bij onze divisie Vossebelt in Geesbrug. Ook hier liggen mogelijkheden in de toekomst om samen kennis te delen en machines te ontwikkelen.

Ons managementsysteem waarmee we risico’s beheersen en kansen benutten, willen we verder formaliseren en laten certificeren. Naast ons huidige groepssysteem van ISO 14001 (milieu), willen we diverse systemen op bedrijfsniveau, zoals ISO 9001 en VCA**, op groepsniveau samenvoegen. Verder zijn we vastberaden om ons veiligheidsbeleid verdergaand te laten certificeren.

GB Steel Group beschikt net als voorgaande jaren over een gezonde orderportefeuille. We zijn onze opdrachtgevers dankbaar voor dit vertrouwen. We kunnen naar hartenlust doorbouwen aan datacenters, hoogspanningsstations en parkeergarages. Ook de kippers en containers van Vossebelt worden veelvuldig afgenomen; de planning voor 2020 is nagenoeg gevuld. Hoewel de waterbouw het nu nog moeilijk heeft, waarderen vaste opdrachtgevers uit de industrie Nauta Heeg om haar flexibiliteit en uitgebreide mogelijkheden en expertise in productietechniek. MF Emmen ten slotte is het jaar ook met een goede orderportefeuille gestart met vooral grote opdrachten in recyclingtechniek. Ook zijn er signalen dat de infra verder zal aantrekken.

Onze gezonde uitgangspositie zien we als een bevestiging van ons harde werk. Maar we staan tegelijkertijd met beide benen op de grond, omdat we zien dat er ook nog veel potentie is. In 2018 maakten we plannen voor drie jaar, waarover we onder andere in deze jaarverslagen openhartig hebben verteld. We zijn vastberaden om verder te werken aan de uitvoering van deze plannen en tevens onze horizon verder te verbreden met nieuwe strategische plannen. Dat doen we graag samen, met u, als het u past. Onze toekomst is oneindig, er is nog tijd.

Blijf ons volgen op LinkedIn, Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen.

Loading...