Inhoud
Voorwoord
“Dat is natuurlijk zo langzamerhand wel
de fabriek van de wereld.”
Ik zit in de auto en luister naar BNR. De verslaggever heeft het over China, de fabriek van de wereld. Rijdend naar één van onze vestigingen heb ik nog wel eens tijd om na te denken. Over het afgelopen jaar waarin het nieuws gedomineerd werd door Corona. Een tijd waarin ook in ons bedrijf van collega’s gevraagd werd om thuis te werken als het kon. Ja, technisch kon het, voor een deel van de werknemers. Want het is toch lastig om onze bruggen en gebouwen in een thuiskantoor te fabriceren. Dus een deel thuis en een deel gewoon op het werk. De microfoon en de camera zorgden voor de verbinding. We moesten wat, dus we zetten onze schouders eronder. Net als de rest van Nederland. En laat duidelijk zijn dat wij dat ook het beste vonden om de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers te waarborgen.
Maar China de fabriek van de wereld? Ook ons land heeft een rijke historie op het gebied van industrie. Denk aan de scheepsbouw, textielindustrie, landbouwmechanisatie en onze nijverheid op het gebied van infrastructurele werken en offshore. Handel én nijverheid. Die twee worden vaak in één adem genoemd. Maar het lijkt wel alsof we die nijverheid een beetje aan het vergeten zijn. Bijvoorbeeld als je luistert naar de overheidscommunicatie waar het thuiswerken als de standaard wordt benoemd zonder daarbij aandacht te geven aan de vele banen waar dat helemaal niet kan. En als je luistert naar media die dit beeld eerder versterken dan nuanceren.
Beeldspraak is vaak zo mooi. Wie er goed in is, hoeft nog maar weinig woorden te gebruiken. Zoals China wordt neergezet als “de fabriek van de wereld”, zo wordt Nederland vaak een “kenniseconomie” genoemd. Het land waar we het moeten hebben van het “net wat slimmer doen”. Laten we echter niet vergeten dat technologie dan wel door mensen gemaakt en gebruikt moet worden. En dat gaat echt niet altijd vanuit een thuiskantoor. Jouw auto, jouw huis, jouw smartphone en jouw eten kunnen niet zonder technologie en niet zonder de vakmensen die ervoor gekozen hebben om dit te verbouwen, produceren, aan toe te leveren of te onderhouden. Dat beeld dat geschetst wordt van Nederlanders in hun thuiskantoor en China met hun fabrieken zou ik dus graag wat willen nuanceren. Daarvoor is de Nederlandse maakindustrie te mooi. En dat mag best wat meer aandacht krijgen, ook van onze overheid.
We doen het met elkaar. Technisch is dan weliswaar een boel op te lossen met camera en microfoon, maar voor echte verbinding is meer nodig. Als ik iets heb geleerd dit jaar, dan is het wel dat teamwork, betrokkenheid en vertrouwen toch echt ontstaat door elkaar te treffen. Ja, onze groep heeft financieel weer goed gedraaid in 2020. Daar zijn we onze mensen en vaste partners dankbaar voor. Maar wat is het belangrijk om elkaar te ontmoeten, om aandacht aan elkaar te schenken. Daarom in dit jaarverslag veel ruimte voor onze mensen en hun vakmanschap. En is er in onze nieuwe strategie 2024 volop aandacht voor samenspel, talent en techniek. Want techniek heeft de toekomst. Als ik ook maar een klein beetje invloed heb om techniek in de spotlights te zetten, dan grijp ik die kans. In de hoop dat een goed voorbeeld goed doet volgen. Doet u mee?
Dames en heren, graag uw aandacht voor techniek, made in Holland!
Met vriendelijke groeten,
Bob Soetekouw
Algemeen directeur
Techniek, made in Holland
#wemakesteelwork
Over GB Steel Group
De kracht van samen
GB Steel Group bestaat uit vijf staalverwerkende divisies die toeleveren aan de internationale bouw, machinebouw en transportsector. Met € 67 miljoen omzet en 320 medewerkers behoort de groep tot de top 20 van bedrijven in de Nederlandse Maakindustrie. We bedienen klanten in verschillende marktsegmenten en voeren uiteenlopende projecten uit. Van staal-, dak- en gevelconstructies tot bruggen en sluizen, en van recyclinginstallaties tot kippers en containers; de groep maakt letterlijk en figuurlijk werk van staal. Een schat aan ervaring gebundeld in een solide en gezonde onderneming, waarbij de klant profiteert van lagere risico’s en minder faalkosten.
medewerkers
%
solvabiliteit
%
Omzetgroei 2015-2020
Gespecialiseerd in sterk staalwerk
Kampstaal is een begrip als het gaat om staalconstructies voor de utiliteitsbouw en industrie. In Nederland en ver daarbuiten levert Kampstaal al ruim 40 jaar complexe draagconstructies voor parkeergarages, datacenters en andere utiliteitsbouwwerken. Maar ook trappen, bordessen en constructies voor ons elektriciteitsnetwerk produceren wij op onze locaties in Emmeloord en Meppel. Vaste en nieuwe opdrachtgevers waarderen Kampstaal om haar kwalitatief hoogwaardige constructies, betrouwbaarheid, flexibiliteit en ervaren projectmanagement. In 2020 werkte Kampstaal onder meer aan de parkeergarage Genneper parken bij Eindhoven, een faciliteit voor Vattenfall voor de stadsverwarming van Amsterdam en aan datacenters rondom Amsterdam.
medewerkers (inclusief Kampstaal Meppel)
m2 productie-oppervlak (inclusief Kampstaal Meppel)
%
omzetgroei 2015-2020
Bouwpartner in dak- en gevelconstructie
Kamplacon heeft jarenlange ervaring in duurzame dak- en gevelconstructies, al dan niet aangevuld met zonnepanelen. Met een enthousiast en ervaren team van monteurs, engineers en projectleiders is Kamplacon actief in de bouw van datacenters, distributiecentra en andere utiliteitsbouwwerken. Onze bekledingen bieden snelle en aantrekkelijke oplossingen voor nieuwbouw-, renovatie – en onderhoudsprojecten. Kamplacon kan de bouwsnelheid aanzienlijk verhogen door prefab gevels toe te passen. Hierdoor kan de gebruiker het gebouw sneller benutten.
Bovendien is prefab bouwen volledig modulair en demontabel en is de kwaliteit hoger omdat de panelen onder dak worden geproduceerd. Kamplacon werkt veelvuldig samen met zusterbedrijf Kampstaal waarbij zij samen steeds vaker de complete bouw van fundering, staal en beplating voor hun rekening nemen. Bouwmanagement is daardoor voor de klant eenvoudiger, waardoor die zich kan richten op de reguliere bedrijfsvoering. In 2020 werkte Kamplacon onder andere aan verschillende datacenters rond Amsterdam, een nieuwe faciliteit voor Nestlé in Nunspeet en hebben we weer flink wat daken voorzien van zonnepanelen.
medewerkers
zonnepanelen gelegd in 2020
%
omzetgroei 2015-2020
De specialist in maatwerk transportoplossingen
Vossebelt is een toonaangevend bedrijf met meer dan 40 jaar ervaring in de productie van kippers en afzetcontainers. Daarnaast heeft Vossebelt zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het vervaardigen van bandlossers, afdeksystemen en speciaalbouw. In Geesbrug beschikt Vossebelt over vier productiehallen met een totale oppervlakte van ruim 5000 vierkante meter. Hier werkt Vossebelt met moderne productietechnieken en een vakkundig team aan maatwerk oplossingen voor de transportsector en overheden. Vossebelt vervaardigt alle producten volledig in eigen beheer en draagt zorg voor het gehele proces; vanaf het ontwerpen en de fabricage tot aan de opbouw en aflevering. Hierdoor kan Vossebelt snel schakelen en de hoge kwaliteit van de producten blijven garanderen. Op het gebied van reparatie en onderhoud biedt Vossebelt eveneens full-service. Zo levert Vossebelt de klanten altijd een passende oplossing en kan ieders specifieke aanvraag naar wens worden uitgevoerd.
kippers en containers (jaarlijks)
medewerkers
%
omzetgroei 2015-2020
Bouwen op 150 jaar ervaring
Staalbouw Nauta bouwt op 150 jaar ervaring. Een fundering voor een succesvolle toekomst van ons staalbedrijf. We leveren complexe staalconstructies waarbij onze focus voornamelijk ligt op remmingwerk, bruggen en sluizen, offshore bouwwerken en andere zware constructies voor industrie, infra, tank en apparatenbouw. Met een hijsvermogen tot 80 ton onder dak, een conserveerder nabij en gelegen aan open vaarwater kan Staalbouw Nauta flinke klussen aan. In 2020 werkte Nauta onder meer aan een prachtige fietsbrug in Oirschot en aan een 4-tal remmingwerken voor KTB Rotterdam. Ook de industrie werd in 2020 bediend met forse tanks bestemd voor de offshore.
ton hijsvermogen onder dak
medewerkers
Lengte eigen laad- en loskade
Werktuigbouwer in recycling, infra en meer
MF Emmen is een dynamisch metaalbewerkingsbedrijf met circa 63 medewerkers. In de loop der jaren heeft het bedrijf haar sporen verdiend in de infratechniek, recycling techniek en machinebouw. Er is expertise ontwikkeld in infratechniek met het bouwen van bruggen en sluizen. Ook op het gebied van recycling is MF Emmen een sterke speler met producten als zeeftrommels en luchtscheiders. MF Emmen is daarnaast met haar uitgebreide machinepark ook actief voor klanten in de industrie, van energie tot voedingsmiddelentechnologie. Voor al deze klanten biedt MF Emmen totaaloplossingen en heeft daarvoor een project gestuurde organisatie. De organisatie innoveert op bestaande producten en is ingericht om internationaal te werken en met verschillende contractvormen om te gaan. Met een breed scala aan disciplines in huis, verregaande mechanische kennis en de benodigde certificeringen is MF Emmen een betrouwbare partner in de markt. MF Emmen realiseert uiteenlopende projecten door heel Nederland maar ook ver daarbuiten. In 2020 heeft MF Emmen onder andere gewerkt aan de bouw van een grote recyclinginstallatie voor afvalverwerker Omrin en aan de renovatie van de brug bij Follega.
medewerkers
m2 productie-oppervlakte
Veilig werken, we motiveren onze medewerkers zich steeds bewust te zijn van de risico’s. Bij ons is het: ‘Veilige modus AAN’.
Kernwaarden
Veiligheid
Veilig werken heeft binnen GB Steel Group de allerhoogste prioriteit. We werken veilig of we werken niet! Daarom verplichten we onszelf om het veiligheidsbewustzijn binnen onze organisatie continu te verbeteren. We delen kennis, hanteren een strikt veiligheidsbeleid en motiveren medewerkers om zich steeds bewust te zijn van de veiligheidsrisico’s. En daar waar nodig treffen we maatregelen om onveilige situaties te voorkomen. Zo willen we het aantal onveilige gebeurtenissen terugdringen met minder incidenten (verzuim, schades) tot gevolg. Daarnaast vinden we het binnen de groep van groot belang dat onze medewerkers gezond, veilig en met plezier aan het werk zijn. Daarom blijven we investeren in het creëren van een veilige omgeving.
Kwaliteit door vakmanschap
We streven naar verbetering in alles wat we doen. Daarom staan we open voor nieuwe uitdagingen, zijn we gedreven en willen we onze kennis continu uitbreiden. Dat is ook nodig, aangezien onze sector constant onderhevig is aan veranderingen en we steeds vaker geconfronteerd worden met complexe maatschappelijke vraagstukken. We stellen als organisatie hoge eisen aan kwaliteit en willen op een zo efficiënt mogelijk wijze kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten voor onze klanten realiseren. We vervaardigen onze producten volledig in eigen beheer. Hierdoor kunnen we naast een goede service en de juiste maatwerk oplossingen een bijzonder hoog kwaliteitsniveau blijven garanderen.
Betrouwbaarheid
Wij bouwen niet alleen aan mooie projecten maar ook aan duurzame relaties met onze klanten. We creëren vertrouwen door onze klanten te laten zien dat we kwaliteit leveren en een ervaren partner zijn om mee samen te werken. We vinden het belangrijk om op een open en eerlijke manier zaken te doen. We luisteren naar onze klanten, maken duidelijke afspraken en komen deze na. Daar gaan we niet alleen voor, daar staan we ook voor.
Respect voor mens en milieu
Wij willen als groep bijdragen aan een groener en gezonder Nederland. Dat betekent dat wij op een zo duurzaam mogelijke manier bouwen aan een toekomstbestendige leefomgeving. Dit doen we door in onze bedrijfsvoering weloverwogen keuzes te maken, die gebaseerd zijn op ons uitgangspunt om duurzaam, verantwoord en met respect voor mens en milieu te ondernemen. Daarnaast besteden we veel aandacht aan goede werkomstandigheden voor onze werknemers, hanteren een eerlijke manier van zaken doen en zetten ons maatschappelijk in door het steunen van goede doelen.
Onze organisatie
Het bestuur
Hoewel de bedrijven onder hun eigen naam actief zijn in de markt en operationeel ook zelfstandig aangestuurd worden met eigen management teams, is samenwerking en synergie binnen GB Steel Group een steeds belangrijker thema. GB Steel Group wordt bestuurd door een management team, dat bestaat uit de directeuren van de divisies, een groepscontroller en een algemeen directeur. Daarnaast zijn er verschillende overkoepelende teams actief zodat we kunnen blijven ontwikkelen op het gebied van human capital, QHSE managementsystemen, automatisering en IT. Om continue groei te waarborgen, is eind 2019 een driekoppig bestuur gevormd boven het management team, dat naast Bob Soetekouw als algemeen directeur van GB Steel Group bestaat uit Rieks Jansen als commercieel en Wouter Faber als technisch directeur van GB Steel Group. Rieks Jansen zal zich voornamelijk bezig houden met het benutten van synergie op commercieel niveau en Wouter Faber coördineert de technische innovaties binnen de groep.
Onze mensen
De kwaliteit van onze medewerkers is doorslaggevend voor onze dienstverlening, ontwikkeling en groei. Wij hechten daarom binnen onze organisatie veel waarde aan talentontwikkeling en het creëren van een veilige en inspirerende werkomgeving.
GB Steel Group als Werkgever
Binnen de bouwsector is de vraag naar (technisch) personeel groot en staat het aanbod onder druk. Het is hierdoor een grote uitdaging om nieuwe medewerkers aan te trekken. Toch is dit voor ons wel van belang. Zowel de snelle groei van onze organisaties als de groei van onze projecten in zowel omvang als complexiteit vraagt om extra vakkundig en technisch geschoold personeel. Daarom willen we getalenteerde studenten en medewerkers aantrekken, behouden en helpen zich te ontwikkelen. Dit doen we niet alleen door het versterken van onze eigen positie als aantrekkelijke werkgever, maar ook door gezamenlijk met andere bedrijven binnen onze branche te werken aan het verbeteren van het imago van de bouwsector.
Om de maakindustrie in de Noordoostpolder een impuls te geven, zijn we in 2020 het Innovatiecluster Noordoostpolder gestart. Samen met negen bedrijven uit de maakindustrie hebben we de handen ineen geslagen om met deze uitdaging aan de slag te gaan. Naast het doel om scholieren en studenten te enthousiasmeren voor het werken in de techniek, willen we ook onze kennis delen, onze medewerkers laten groeien en samen innoveren.
Investeren in jong talent
Ook jong talent willen we binnen de GB Steel Group enthousiasmeren voor het werken in de techniek. We bieden als leerbedrijf uitdagende leer- en werkplekken aan en stippelen samen met de student een passende leerweg uit. Studenten kunnen bij ons terecht voor opleidingen op BBL-2 niveau tot opleidingen op HBO niveau. Het afgelopen jaar hebben 9 van onze collega’s hun opleiding binnen onze organisatie succesvol afgerond. Een mooie prestatie! Ook hebben we het afgelopen jaar nauw samengewerkt met scholen en diverse opleidingsinstituten aan verschillende technische opleidingen. De hele jonge doelgroep proberen we ook alvast enthousiast te krijgen. Daarom willen we voor leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs regelmatig onze deuren openzetten om trots te kunnen laten zien hoe mooi een baan in de techniek kan zijn!
Veilig werken
Net als in voorgaande jaren was in 2020 veiligheid een van onze belangrijkste pijlers. We hebben daarom flink ingezet op het verder stimuleren van veilig werken binnen onze organisatie en willen ons in 2021 laten certificeren voor de landelijk erkende veiligheidsladder. Afgelopen jaar kregen we als gevolg van de coronacrisis op gebied van ‘veilig werken’ te maken met geheel nieuwe uitdagingen. Medewerkers werden geconfronteerd met werken op anderhalve meter afstand, thuiswerken en extra hygiënemaatregelen.
Nog meer dan ooit is vertrouwd op de eigen verantwoordelijkheid van onze medewerkers. Dankzij de inzet en betrokkenheid van onze medewerkers hebben we snel kunnen schakelen. Samen hebben we een nieuwe werkomgeving gecreëerd waar anderhalve meter afstand de norm is en waarin we konden werken volgens de regels van RIVM en overheid. Hierdoor kon ons productieproces en onze dienstverlening naar onze klanten op een zo veilig mogelijke wijze gecontinueerd worden.
Onze dienstverlening
2020 begon goed met een mooi gevulde orderportefeuille. Zo gingen we van start met een aantal bijzondere projecten waaronder datacenters, bruggen en (modulaire) parkeergarages. Daarnaast hebben we hard gewerkt aan de bouw van o.a. recyclinginstallaties, remmingwerken en maatwerk oplossingen voor de transportsector. Bij ieder project willen wij onze klanten zo veel mogelijk ontzorgen. Daarom dragen we binnen onze organisaties zorg voor het gehele proces; vanaf het ontwerpen en de fabricage tot aan de montage op locatie. Onze engineers, constructeurs en projectleiders helpen opdrachtgevers om hun plannen binnen budget en planning tot in detail uit te voeren. En daar waar nodig werken we onderling binnen de groep met onze verschillende divisies nauw samen. We delen kennis en expertise om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken en om onze klanten slimme en duurzame oplossingen te kunnen bieden.
Certificering
Binnen GB Steel Group streven we ernaar om zo efficiënt mogelijk kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten te realiseren voor onze klanten. Het verbeteren van de (milieu)kwaliteit van onze activiteiten en processen is daarom ook een thema waar we binnen onze organisaties voortdurend aan werken. Dit laten we ook zien door de certificeringen die wij als groep hebben behaald, tw. het ISO 9001, ISO 14001 en VCA** certificaat, aangevuld met CE 1090 certificaten op divisie-niveau. Met deze certificeringen geven wij aan dat wij als groep onze verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van het milieu, voldoen aan de hoogste standaard wat betreft kwaliteitsmanagement en werken volgens de algemeen geldende veiligheidsprocedures.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
Maatschappelijk verantwoord ondernemen vormt een integraal onderdeel van onze bedrijfsstrategie. Binnen onze groep zijn wij ons bewust van de effecten die onze activiteiten hebben op onze omgeving. Ons MVO beleid is erop gericht om deze impact zoveel mogelijk te beperken.
Binnen onze groep zijn duurzaamheid en respect voor het milieu onlosmakelijk verbonden met de realisatie van onze projecten. We willen bij al ons werk de impact op het klimaat zo klein mogelijk houden. Niet alleen voor de samenleving van nu, maar ook voor onze volgende generaties. Daarom hebben we de afgelopen jaren al veel stappen ondernomen om ons energiegebruik en onze afvalstromen te monitoren en te reduceren. We wekken duurzame energie op door gebruik te maken van zonnepanelen (van Kamplacon), we stimuleren hergebruik door circulair te bouwen en zetten in op elektrisch rijden. Hierdoor willen we onze CO2 uitstoot nog verder reduceren en het hergebruik van materialen bevorderen. We vinden het belangrijk dat we hierin als groep onze verantwoordelijkheid nemen en gezamenlijk werken aan een schone, groene en veilige leefomgeving.
Een mooi voorbeeld van circulair bouwen: deze parkeergarage stond oorspronkelijk in Delft en is opnieuw opgebouwd bij Dierenpark Amersfoort.
Doelstelling was om in 2020 37% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 2015. Eind 2020 bespaarden we maar liefst 43%. Deze besparing staat gelijk aan het energieverbruik van 108 huishoudens.
Terugblik
Resultaten van het vorige boekjaar
We kijken met tevredenheid terug op de groepsresultaten van 2020. Na de succesvolle jaren 2016 tot en met 2019 waren we vanwege de coronapandemie en de stikstof en PFAS problematiek terughoudend ten aanzien van verwachtingen. Verder wilden we na de overname van MF Emmen werken aan integratie in de groep en een stabilisatie van de resultaten aldaar.
De resultaten overtroffen de verwachtingen. De omzet was met 67 miljoen euro ongeveer gelijk en het nettoresultaat daalde maar licht ten opzichte van 2019. Dit wordt in tijden van de PFAS en stikstofdiscussie en de coronapandemie als zeer sterk ervaren. De goede resultaten van de afgelopen jaren zorgen voor een zeer solvabele onderneming, die mede door het aantrekken van een nieuwe langlopende lening ten opzichte van 2019 licht daalt naar 55%. De rentabiliteit van het eigen vermogen is met ruim 18% nog altijd prima te noemen. De goede resultaten en het gedegen investeringsbeleid zorgen ook voor een gezonde kasstroom en liquiditeitspositie. Het aantrekken van extra financiële middelen was niet direct noodzakelijk voor de overname of investeringen op korte termijn, maar zorgt in tijden van een pandemie wel voor meer zekerheid voor investeringen in groei voor de langere termijn. Bovenstaande resulteerde in een zeer gezonde cashflow en liquiditeitspositie. Het maakt GB Steel Group tot een zeer betrouwbare partner in de bouw, transport- en machine-industrie.
Omzet en rendement op het eigen vermogen
CNC & Machinebouw Bouw- en & recyclingtransport
Staalbouw infra & industrie Staalbouw en beplating utiliteitsbouw en industrie
Rendement op het eigen vermogen
Investeringen
Ten gevolge van de COVID-19 pandemie was de verwachting dat de economie wereldwijd zou terugvallen. In welke mate was nog onbekend maar we hebben er afgelopen jaar wel rekening mee gehouden dat ook onze omzet terug zou kunnen lopen. Daarom hebben we wat betreft onze investeringen even een pas op de plaats gedaan. We hebben in 2020 hoofdzakelijk geïnvesteerd in gebouwen en machines. Nauta en Vossebelt hebben samen geïnvesteerd in een lasrobotinstallatie die begin 2020 bij Vossebelt in Geesbrug in gebruik is genomen. De lasrobot is met moderne offline programmeersoftware bij uitstek geschikt om automatisch enkelstuks en kleine series halffabricaten af te lassen. Kampstaal en Kamplacon hebben samen geïnvesteerd in een nieuwe assemblagehal met kantoorruimte. Door de komst van de nieuwe hal kunnen we nog intensiever samenwerken en het productieproces van prefab gevels versnellen. De hal is verder uitgerust met 50 ton hijscapaciteit.
De nieuwe assemblagehal van Kampstaal en Kamplacon.
Investeringen 2019, 2020 en 2021
X € 1.000
2019 2020 2021 (prognose)
Debt / EBITDA
Solvabiliteit
Rendement op eigen vermogen
Current ratio
Jong talent krijgt bij GB Steel Group de kans om zich volop te ontwikkelen.
%
Solvabiliteit
%
Omzetgroei 2015-2020
%
Rendement op eigen vermogen
Hoogtepunten 2020
Actief met de bouw van Datacenters
Afgelopen jaar hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt in de bouw van datacenterprojecten. We bouwden met onze divisies Kampstaal en Kamplacon mee aan meerdere datacenterprojecten in zowel binnen- als buitenland. Kampstaal leverde hiervoor de complete staalconstructies en Kamplacon nam hierbij de dak- en gevelbeplating voor haar rekening. Door het toepassen van prefab gevels hebben we de bouwsnelheid bij deze projecten aanzienlijk kunnen verhogen. Om in de toekomst nog beter in te kunnen spelen op de toenemende vraag van prefab bouwen, hebben we in 2020 een assemblagehal gebouwd. Door de komst van de nieuwe hal kunnen wij nog intensiever samenwerken en het productieproces van prefab gevels versnellen.
(Inter)nationale projecten
Naast de bouw van datacenters hebben we het afgelopen jaar ook andere omvangrijke nationale en internationale projecten gerealiseerd. Zo hebben we met MF Emmen zeeftrommels gebouwd voor afvalverwerkingsbedrijven in Frankrijk en Italië. Maar ook in Nederland hebben we voor diverse opdrachtgevers mooie projecten mogen uitvoeren. Bij Nauta in Heeg hebben we hard gewerkt aan een 4-tal remmingwerken met een totale lengte van maar liefst 725 meter en een gewicht van 1350 ton. De remmingwerken dienen in de Rotterdamse haven als afmeervoorziening en zijn geschikt voor zowel zee- als binnenvaart.
Bij de Omrin in Heerenveen hebben we de eerste Dano Trommel gebouwd. Een uniek en nieuw concept, omdat met deze nieuwe scheidingsinstallatie huishoudelijk restafval wordt omgezet in biogas. Bij de Boer Staal in Uitgeest hebben we met Kamplacon 3.240 zonnepanelen geleverd en geïnstalleerd op het dak van de bedrijfshal (11.000 m2). De zonnepanelen leveren jaarlijks circa 1 miljoen kWh stroom op, waardoor het bedrijf nu voor alle bedrijfsprocessen gebruik maakt van 100% groene stroom. Daarnaast wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot verminderd met 530 ton. Kortom, een mooi project waarbij de klant door gebruik te maken van onze zonnepanelen een grote stap voorwaarts heeft gezet naar een duurzame bedrijfsvoering.
1e Kraan-kipper combinatie op volledig elektrisch voertuig
Afgelopen jaar hadden we bij Vossebelt een primeur! Voor onze opdrachtgever Vrijbloed Transport hebben wij de 1e kraan-kipper combinatie in Nederland gebouwd op een volledig elektrisch voertuig! Het betrof een 2-zijden Vossebelt kipper met een HIAB-kraan op een elektrische Volvo 6×2 chassis. Hiermee is binnen de transportsector een belangrijke stap gezet om het gebruik van fossiele brandstoffen als ook de uitstoot van CO₂ terug te dringen.
Transitie naar circulaire bouweconomie
Met het programma ‘Nederland circulair in 2050’ wil de overheid naar een volledig circulaire economie. Wij willen hierin als groep ook onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben het afgelopen jaar meegewerkt aan verschillende circulaire projecten.
Met Kampstaal en Kamplacon hebben we afgelopen jaar o.a. gewerkt aan de bouw van modulaire parkeergarages in steden als Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Maar we bouwden ze niet alleen op, we braken we er ook eentje af. Namelijk de modulaire (demontabele) parkeergarage in Amsterdam, die wij een aantal jaren geleden in samenwerking met Ballast Nedam hebben gebouwd. De parkeergarage werd volledig gedemonteerd zodat deze elders weer kan worden opgebouwd. Daarmee is dit project een heel mooi voorbeeld van circulair en duurzaam bouwen.
ISO 9001 Certificering nu voor de hele groep
Het verbeteren van de (milieu)kwaliteit van onze producten en processen is iets waar we binnen GB Steel Group voortdurend mee bezig zijn. We zijn dan ook erg trots om te mogen melden dat wij afgelopen jaar met GB Steel Group de ISO 9001 certificering hebben behaald! Ook onze vijf divisies Kampstaal, Kamplacon, MF Emmen, Vossebelt, Nauta Heeg beschikken allemaal over een ISO 9001 certificaat. Hiermee voldoen we met onze hele groep aan de hoogste standaard wat betreft kwaliteitsmanagement en tonen hiermee aan dat wij in staat zijn om consequent producten en diensten te leveren, die voldoen aan de behoeften en wensen van onze klanten. De ISO 9001 certificering is daarnaast een hele mooie aanvulling op de certificaten die wij eerder hebben behaald binnen onze groep op het gebied van milieu, kwaliteit en veiligheid!
Geautomatiseerd lasproces
Wij besteden veel aandacht aan het verbeteren van productie- en lastechnieken en zoeken continu naar slimme oplossingen. Zo hebben Nauta en Vossebelt in 2020 samen een lasrobot in gebruik genomen. Hierdoor kunnen we de laswerkzaamheden van enkelstuks en kleine series automatiseren en ons productieproces nog sneller en efficiënter inrichten. We hebben het afgelopen jaar veel ervaring opgedaan door diverse producten gerobotiseerd te lassen en met ons team te bekijken wat deze vorm van automatisering voor effect heeft op de snelheid en kwaliteit van het lasproces. We zijn hierover erg enthousiast en zetten de installatie inmiddels veelvuldig in voor uiteenlopende projecten!
Maakindustrie top-100: van 33 naar plek 18
GB Steel Group heeft afgelopen jaar haar positie versterkt in de Maakindustrie top-100, de jaarlijkse lijst met de meest succesvolle maakbedrijven in Nederland. In 2019 stonden we nog op plek 33 in de ranglijst. Afgelopen jaar hebben we onze eigen verwachtingen overstegen en zijn we doorgestoomd naar plek 18. De Maakindustrie top 100 is een lijst met de 100 best presterende Nederlandse maakbedrijven, samengesteld door zakenblad Management Team in samenwerking met adviesbureau CFI. Het gaat om bedrijven met een Nederlandse moederonderneming tot 500 miljoen omzet die financieel stabiel zijn, een gezonde groei realiseren en met innovatieve producten de Nederlandse industrie naar een hoger niveau tillen. We zijn dan ook enorm trots dat we met onze groep voor het vierde jaar op rij in deze lijst zijn opgenomen en inmiddels tot de top 20 van de meest succesvolle maakbedrijven van Nederland behoren.
Vooruitblik
Onze visie op trends en marktontwikkelingen
In tijden van een gezondheidscrisis wordt maar weer eens pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het is om met de huidige bevolkingsaantallen op een duurzame wijze samen te leven. Tegelijkertijd zorgt juist de medische wetenschap en algehele welvaart voor een hogere levensverwachting en dus hogere bevolkingsaantallen. In onze zoektocht naar geluk en welzijn vragen we met deze aantallen te veel van onze planeet. In Nederland is er een verschuiving van werkgelegenheid in industrie en nijverheid naar werk in de dienstensector. De industrie verplaatst zich meer naar plaatsen in de wereld waar lonen lager liggen. Terwijl Nederland in die industrie veel toegevoegde waarde blijft bieden in het slimmer toepassen van technologie en natuurlijk vooral in sectoren waar transport een behoorlijk onderdeel is van de kostprijs, zoals in de bouw en industrie het geval is. Dat komt mede door de stand van de techniek op het gebied van automatisering en digitalisering, de zogenaamde smart industry. De maakindustrie in Nederland behoudt zo haar bestaansrecht. Daarom is het belangrijk om de aantrekkelijkheid van het echte vak en ambacht beter voor het voetlicht te brengen. Hoe mooi is het om aan het einde van de dag iets tastbaars te hebben gemaakt en elke dag te werken met het mooiste gereedschap!
Veel van de huidige trends en ontwikkelingen zijn terug te herleiden naar bovenstaande problematiek. Hierbij kun je denken aan klimaat en PFAS of stikstofbeleid, de energietransitie van fossiele naar hernieuwbare bronnen, circulariteit, vergrijzing en duurzame inzetbaarheid, schaarste aan technisch personeel, tekort aan betaalbare woningen, maar ook de toenemende vraag naar vrije tijdsbesteding, gemak en ‘ontzorging’. Het levert zowel bedreigingen als kansen op, waar we met onze strategie optimaal op trachten in te spelen.
‘Dankzij de smart industry behoudt de maakindustrie haar bestaansrecht in Nederland’
Marktontwikkelingen
Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Mondiale ketens, zoals die van staal, zijn behoorlijk ontwricht door de lockdowns in de wereld. Er zijn tekorten ontstaan in de toeleveringsketens, mogelijk gevolgd door extra vraag om voorraden aan te leggen en daardoor tekorten in de toekomst te voorkomen. In Nederland is het bouwvolume nauwelijks afgenomen, maar worden bouwprojecten wel vertraagd door het tekort aan staal, hout en beton. De tekorten hebben de prijzen bij onze leveranciers niet onaangeroerd gelaten. Eerlijk en transparant zaken doen, gecombineerd met een gedegen planning zien wij als de twee belangrijkste manieren om bouwprojecten vlot te trekken en onze trouwe opdrachtgevers te ondersteunen. Want hoewel materiaalprijzen hoog zijn, is er wel veel kapitaal op de markt en is de rente historisch laag. Dit maakt het aantrekkelijk voor de eindgebruikers om nu te investeren in uitbreiding en verduurzaming van de bedrijfsmiddelen als gebouwen, vervoersmiddelen en installaties.
Ondanks de pandemie en de fluctuerende materiaalprijzen is de vraag in de bouw en industrie behoorlijk hoog. In de utiliteitsbouw en infra blijft veel vraag naar productiefaciliteiten voor bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie, naar onderstations voor het uitbreiden van ons hoogspanningsnet en naar datacenters die de vraag naar dataverwerking maar moeilijk aan kunnen.
Tevens zien we in de constructieve waterbouw dat renovatieprojecten die langer op zich hebben laten wachten door stikstof en PFAS problematiek met vertraging alsnog doorgang vinden. Willen we de locatie van Nederland als logistieke hotspot tussen de Noordzee en West-Europa benutten, dan zullen we de vele waterwegen geschikt moeten maken voor grotere binnenvaartschepen, waarbij de remmingen van Nauta uitstekend werk kunnen doen. Langzaam maar zeker zien we ook een toename in de vraag naar renovatie van bruggen en sluizen. Een groot deel hiervan dateert uit de periode 1950-1975 en het heeft grote gevolgen als onderhoud en renovatie achterblijven. Datzelfde geldt natuurlijk voor het beschermen van ons land tegen stijgende waterstanden met aanpassingen aan keringen en sluizen. Grote en uitdagende opgaves waar we de werktuigbouwkundige expertise van MF Emmen en Nauta Heeg uitstekend voor kunnen inzetten.
Historische brug in Bourtange in een modern jasje: MF Emmen heeft het brugdek vervaardigd uit composiet.
Ook de vraag naar transportmiddelen voor de wegenbouw en recycling zien we in 2021 weer aantrekken. Transporteurs willen graag hun vloot verduurzamen en voldoen aan de Euro 6 norm. Vossebelt kan met maatwerk helpen om de auto’s zo optimaal mogelijk te beladen en zo licht mogelijk te ontwerpen, zodat brandstofkosten gereduceerd kunnen worden. Na een terugval in 2020 is het goed om te merken dat in 2021 weer een toename in de vraag is waar te nemen en ook weer grotere series worden verkocht.
Ook bij MF Emmen zien we een toename in de vraag naar recyclinginstallaties. Zowel binnen als buiten Nederland doen de robuuste zeeftrommels, luchtscheiders en transportbanden uitstekend werk om de groeiende afvalstroom te scheiden. Daarbij komt dat afvalwerkers ook meer potentie zien in het scheiden bij het afvalstation in plaats van bij de bron, zodat materialen echt goed worden gescheiden. De werktuigbouwkundige kennis en de draai- en freesbanken van MF Emmen komen ook goed van pas voor opdrachtgevers die actief zijn in de transformerende offshore en energiesector. Hierbij kan zowel gedacht worden aan installaties en onderdelen voor de olie- en gasindustrie als windenergie.
Strategische koers
2020 was het laatste jaar waarin wij de strategieperiode 2018-2020 uitvoerden. In dit strategisch plan spraken wij de ambitie uit om te groeien naar de top van de Nederlandse maakindustrie. Om die doelstelling te behalen hebben wij ons gericht op vier pijlers; samenwerking, duurzaamheid, talentmanagement en automatisering. We zijn trots dat onze groei volgens plan verloopt; in 2020 is
GB Steel Group gestegen naar plek 18 in de Nederlandse maakindustrie.
In 2021 starten wij met de nieuwe strategieperiode 2021-2024. In dit strategisch plan ligt de focus op;
- het versterken van onze positie in de markt
- investeren in duurzaamheid, digitalisering & innovatie
- organisatie- en talentontwikkeling
Toonaangevende marktpositie
GB Steel Groep heeft de ambitie om door te groeien naar de top van de Nederlandse maakindustrie. We willen onze positie in de markt (waar mogelijk) versterken en nieuwe markten veroveren. Dit willen we bereiken door vernieuwend te zijn, slimme – duurzame en toekomstbestendige oplossingen te ontwikkelen en door het verbeteren van onze marktbewerking. Daarnaast willen we binnen de groep met onze vijf divisies nog intensiever gaan samenwerken. Door het benutten van schaalvoordelen en het bundelen van kennis kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn met passende en duurzame oplossingen. Samen hebben we het overzicht over de totale keten, van concept- tot realisatie. We kunnen de klant hierbij volledig ontzorgen. En door continu te blijven investeren in innovatie en digitalisering, kunnen we ook blijven inspelen op de veranderende vraag van onze klanten. We dagen onszelf elke dag weer uit met nieuwe, complexe vraagstukken en projecten. Dat vraagt om goede samenwerking binnen onze groep, met betrouwbare partners en de inzet van slimme technieken. Met als resultaat maatwerk oplossingen waar onze klanten op kunnen vertrouwen.
Duurzaamheid en innovatie
Duurzaam bouwen blijft een belangrijk thema binnen GB Steel Group. We willen invulling geven aan de wensen van onze klanten met oplossingen die het milieu en onze samenleving zo minimaal mogelijk belasten. Dit doen we door duurzame oplossingen te ontwikkelen voor bijvoorbeeld de recycling industrie, gebruik te maken van slimme technologieën en circulair te bouwen met staal. Ook het verduurzamen van onze eigen activiteiten speelt een belangrijke rol. We richten onze bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk in en werken actief aan het reduceren van onze eigen CO2 uitstoot. We wekken duurzame energie op d.m.v. zonnepanelen en bevorderen het hergebruik van gebouwen, producten, materialen en grondstoffen. Hierdoor zorgen we ervoor dat we onze eigen milieu voetafdruk minimaliseren en dat we met succes kunnen blijven bouwen aan een toekomstbestendige leefomgeving.
Organisatie- en talentontwikkeling
Onze mensen zijn onze belangrijkste kracht. Wij zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren, waarin onze medewerkers op hun best kunnen presteren en zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. We bieden hiervoor volop kansen en ontplooiingsmogelijkheden. Zo kunnen wij als organisatie bijdragen aan de talentontwikkeling van onze medewerkers en kunnen zij op hun beurt bijdragen aan de verdere groei en ontwikkeling van onze organisatie.
Naast het investeren in onze eigen medewerkers, vraagt de groei van de organisatie ook om het aantrekken van nieuwe talenten. Het blijft momenteel een grote uitdaging om professionals/vakmensen met de juiste expertise te vinden en binnen te halen. Daarom professionaliseren we onze recruitment-activiteiten en zetten nog meer in op employer branding en arbeidsmarktcommunicatie. We willen binnen onze sector behoren tot één van de meest aantrekkelijke en veilige werkgevers. Daarnaast willen we het werken in de techniek voortdurend blijven promoten en ondersteunen bij versterking van het onderwijs om opleidingen beter aan te laten sluiten op de behoefte van de arbeidsmarkt.
Blik op 2021
2020 was een bewogen jaar, waarin de coronacrisis de wereld volledig op zijn kop zette. Dit had ingrijpende gevolgen voor onze medewerkers, klanten en de maatschappij. Nog meer dan ooit is vertrouwd op de eigen verantwoordelijkheid van onze medewerkers. Dankzij de veerkracht en flexibiliteit van onze medewerkers hebben we snel kunnen schakelen en durven we, ondanks alle onzekerheden, met vertrouwen vooruit te kijken.
Dat vooruitkijken is in deze onzekere tijden niet zo vanzelfsprekend. De PFAS- en stikstofproblematiek en vooral de coronacrisis hebben hun weerslag op de bouw-, machine-industrie en transportsector. De huidige crisis zal haar sporen nalaten en het is nog niet zeker wanneer we weer in rustiger vaarwater komen. Toch zien we dat de orderportefeuilles voor 2021 voor de meeste divisies al wel goed gevuld zijn. Er is echter wel een terugloop in de start van nieuwe projecten. Daarnaast maken de stijgende staalprijzen het moeilijker voor opdrachtgevers om bouwprojecten te initiëren. Daardoor zullen de marges onder druk staan.
Maar er liggen ook kansen. In de utiliteitsbouw blijft veel vraag naar productiefaciliteiten voor bijvoorbeeld datacenters. Voor de infra is de verwachting dat de vraag zal toenemen als de overheid in tijden van recessie zal investeren in wegenbouw. Bovendien is er op het gebied van bruggen en sluizen reeds een achterstand in onderhoud. Door de overname van MF Emmen afgelopen jaar, kunnen we hier als groep nog beter op inspelen. Ook de expertise van MF Emmen in milieutechniek biedt kansen. De groeiende wereldbevolking, toenemende welvaart en technologische ontwikkelingen leggen een steeds grotere druk op de aarde, het klimaat en grondstoffen. Daarom werken we samen aan een circulaire economie. Recycling is hiermee onlosmakelijk verbonden. Met MF Emmen verwachten we daarom grote stappen te kunnen zetten in deze circulaire transitie. Daarnaast willen we komend jaar ook optimaal inzetten op groei in de GWW sector en de veranderende energiesector.
We willen ervoor zorgen dat we als organisatie vooruitstrevend blijven in een veranderende wereld en zetten in op een innovatieve en duurzame dienstverlening naar onze klanten.
In 2021 starten we de nieuwe strategieperiode 2021-2024. We willen ervoor zorgen dat we als organisatie vooruitstrevend blijven in een veranderende wereld en zetten in op een innovatieve en duurzame dienstverlening naar onze klanten. Zoals de financiële cijfers aantonen, is de groep zeer gezond. Dat schept veel mogelijkheden. Daarom willen we in 2021 volop investeren in automatisering en machines. Hiervoor hebben ongeveer 5 miljoen euro aan investeringen gepland staan. De investeringen zullen erop gericht zijn om materiaal efficiënter te bewerken, waardoor de productiviteit toe zal nemen. Verder kunnen alle divisies profiteren van een nieuwe IT infrastructuur binnen de groep die in 2021 zal worden gerealiseerd. Het systeem maakt het ook voor zware grafische gebruikers makkelijker om onafhankelijk van tijd en plaats te werken, waardoor ook samenwerking tussen vestigingen of tussen kantoor of thuiswerkplek en de bouwplaats vergemakkelijkt wordt. De huidige solvabiliteit en liquiditeit is ruim voldoende om deze investeringen te kunnen financieren zonder externe financiering uit te breiden.
Binnen de groep kennen we op dit moment (nog) geen grote problemen op het gebied van personeelsbezetting. Wel zien we in het algemeen dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe talenten te werven. Daarom richten we ons ook in 2021 op arbeidsmarktcommunicatie om het werken in de techniek te promoten en ondersteunen we bij versterking van het onderwijs, zodat opleidingen beter aansluiten op de behoefte van de arbeidsmarkt. Ook blijven we ons focussen op talentontwikkeling en het creëren van een veilige en inspirerende werkomgeving voor onze medewerkers.
Benieuwd waar deze ontwikkelingen ons gaan brengen? Volg ons op sociale media!